Uitlaten

Voor de wandeling kom ik de hond thuis ophalen en erna weer terug brengen. Het kan zijn dat de hond dan vies is. Daarom kan het handig zijn om een handdoek klaar te leggen waarmee ik de hond in ieder geval een beetje schoon en droog kan wrijven.

Zorg ook dat de spullen (riem, tuigje, halsband) van de hond goed zichtbaar zijn neergelegd . Als ik ga uitlaten telt namelijk de tijd binnen tijdens het aanlijnen ook mee voor de afgesproken tijd. Dit omdat ik in het verleden een aantal maal flink heb moeten zoeken naar spullen en ik toch op tijd bij de volgende hond moet zijn. De tijd die de hond in de auto zit van en naar een gebied telt niet mee voor de afgesproken tijd.

Bij honden die wegens angst of onzekerheid moeilijk aan te lijnen zijn neem ik in eerste instantie rustig de tijd om het vertrouwen van de hond te winnen. Dit is erg belangrijk omdat als je hem snel aan de lijn forceert hij wel luistert, maar nog steeds bang voor je is en je zeker niet vertrouwt. Sterker nog, het gaat alleen maar langer duren voordat hij dat wel een keer doet. In de meeste gevallen wordt ook met deze geduldige aanpak de tijd binnen vlug korter en buiten dus steeds langer. Bovendien kan je er zeker van zijn dat de mentale uitdaging van het leren te vertrouwen voor een angstige hond net zo vermoeiend is als een stevig lange wandeling. Natuurlijk zorg ik er wel altijd voor dat de hond gewoon zijn behoefte heeft kunnen doen.

Als de eigenaar ervoor gekozen heeft om aan bepaald gedrag te laten werken of iets anders te trainen, wordt er eerst gekeken welke locatie(s) hiervoor het meest geschikt is/zijn. Tijdens het wandelen wordt er, wanneer de situatie zich voordoet, aan gewerkt. Dit gaat altijd op een hondvriendelijke manier met zo weinig mogelijk stress.. Eventuele oefeningen worden spelenderwijs in de wandeling verwerkt.

De wandelingen zijn meestal individueel, maar ook in op elkaar afgestemde koppeltjes. Sommige honden halen het beste in een andere hond naar boven door hun karakter. Hier probeer ik waar mogelijk gebruik van te maken, want er is nog steeds geen betere leraar dan een andere hond. Ook gebeurt het regelmatig dat Jaap mee is. Vooral onzekere honden hebben er baat van als hij erbij is omdat hij goed op ze past maar verder negeert waardoor ze zich veiliger voelen.